Fout: Kon Recaptcha niet laden.
Vul de captcha in en dien uw verzoek opnieuw in. Dank je.
Fout: Kon Recaptcha niet laden.
Vul de captcha in en dien uw verzoek opnieuw in. Dank je.
Bij het lezen van de term wiellader zal niet iedereen zich hierbij meteen een voorstelling kunnen maken. Wanneer we echter over een shovel spreken, zal deze term meer tot de verbeelding spreken. Een andere algemene term is grondverzetmachine, deze omschrijft veel meer waar de machine voor dient.
Bij de aanleg van wegen wordt over het algemeen materiaal ingezet dat zich door middel van rupsbanden voortbeweegt. Een uitermate doeltreffende oplossing voor het rijden op een losse ondergrond zoals zand. Grote kraanmachines en bulldozers zijn hier voorbeelden van. Echter, het rijden met deze rupsvoertuigen op verharde wegen doen het wegdek over het algemeen weinig goed; rupsbanden kunnen zelfs schade toebrengen aan de asfaltlaag. Door genoemde rupsvoertuigen met enorme wielen en bijbehorende banden uit te rusten, worden ze geschikt voor het rijden op zowel onverhard als verhard terrein. De enorme banden zijn qua diameter en breedte zo groot dat ze voorkomen dat het voertuig in mul zand wegzakt of niet van zijn plaats komt. Op verharde wegen kunnen ze hogere snelheden halen, beter manoeuvreren én brengen ze minder schade toe aan het wegdek. Voor het onderscheid worden ze wielladers of shovels genoemd. Een bijzondere variant van de wiellader of shovel is de zogenaamde knikshovel. Deze heeft tussen beide assen een scharnierpunt, wat hem bijzonder wendbaar maakt. De wiellader is zeer multifunctioneel in gebruik, mede door het feit dat er verschillende voorzetstukken op geplaatst kunnen worden. Denk hierbij aan een dichte bak; voor het transport van zand, stenen en grind; een puinriek; palletvorken, en een mestvork met bovenklem. Daarnaast kunnen wielladers zelfs uitgerust worden met grondboren, maaimachines en voerdoseercontainers. Er zijn verschillende bekende en minder bekende fabrikanten die wielladers produceren zoals Volvo, Hitachi, Kubota, Caterpillar, JCB en Komatsu.
Over het algemeen zijn wielladers enorme reuzen op de weg en zijn ze hierdoor niet geschikt voor werkzaamheden op en voor kleinere oppervlakten. Denk hierbij aan de aanleg van tuinen en trottoirs. Speciaal hiervoor hebben enkele fabrikanten waaronder Kubota en Hitachi hele kleine varianten ontwikkeld. Deze kleine krachtpatsers kunnen door hun geringe breedte door een gemiddelde brandgang rijden. Daarnaast is ook dit type wiellader in een knikvariant verkrijgbaar en is eveneens uit te rusten met een laadbak, waardoor bij de aanleg van bijvoorbeeld tuinen, het gebruik van kruiwagens vrijwel tot het verleden behoort. Of het nu om deze mini-wiellader gaat of om zijn grote broer, beide machines zijn in staat om, verhoudingsgewijs, in korte tijd enorme hoeveelheden zand, grind of ander (tuin)bouwmateriaal te verplaatsen. Hieruit blijkt dat zijn naam ‘wiellader’ eigenlijk niet eens zo gek gekozen is, want het is echt een lader op wielen!